Mitä menestyvä toimitusjohtaja tekee toisin?

Mitä menestyvä toimitusjohtaja tekee toisin?

Menestyvä toimitusjohtaja saa muut ihmiset innostumaan ja pelaamaan yhdessä kohti yhteistä tavoitetta, mutta ensin pitää selvittää missä mennään. Fiksuinta on selvittää heti itselleen yrityksen tilannekuva uudessa tehtävässä aloittaessa, jotta osaa tarttua oikeisiin asioihin ja määritellä mihin kehittämispanokset tulisi laittaa.

Bisneksessä menestyvän toimitusjohtajan resepti on Blackstonen johtamiseen ja yritysjärjestelyihin erikoistuneen Alexander ”Sandy” Ogg’in mukaan seuraava:  ”Johtajien pitää ajatella isosti, aloittaa pienin askelin ja toimia nopeasti.”

Ogg on oivaltanut myös milloin toimitusjohtajat ovat onnistuneet ja yritykset ovat lähteneet uuteen nousuun. ”Kun analysoin onnistuneita caseja tuli esiin aina yksi asia. Se ei ollut strategia tai jalkauttaminen vaan nopeus. Menestyjät toteuttavat muutokset aikailematta”.

Toimitusjohtajan tehtävä on joka tapauksessa vaativa paikka, ja mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä enemmän on tavattava uusia ihmisiä ja selvitettävä asioita itselleen. Erityisen vaativaa on tulla taloon uutena toimitusjohtajana toiselta toimialalta.  Parasta onkin perehtyä toimialan lainalaisuuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sama koskee tietysti myös yritystä vaihtavia, sillä mitä nopeammin perehdyt tilanteeseen ja saat tarvittavat muutokset vauhtiin, sen parempi onnistumisen mahdollisuus sinulla on.

Menestyvä toimitusjohtaja selvittää itselleen heti alussa yrityksen tilannekuvan, jotta ymmärtäisi isoja kokonaisuuksia, asioiden taustoja, syitä ja seurauksia. Vasta tämän jälkeen on aika tehdä päätöksiä mihin asioihin tartutaan, missä on suurin kehittämispotentiaali ja käynnistää muutosprojekteja.

Menestyvän toimitusjohtajan sisäänajo ei ole sattuman varassa

Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan talon sisältä tulevat henkilöt ovat menestyneet toimitusjohtajana pörssiyrityksissä ulkopuolelta tulijoita paremmin. Yrityksen tilanteen ja markkinatuntemuksen ymmärtämisen suhteen heillä onkin vuosien etumatka, joten mahdollisimman tehokasta perehtymistä uuteen yritykseen ei voi liiaksi korostaa. Sen merkitys voi olla ratkaiseva uuden toimitusjohtajan menestymiselle heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Peter Fischer on listanut kirjassaan The New Boss – How to survive the First 100 Days,  miten toimimalla uuteen organisaatioon perehtyminen nopeutuu ja onnistumiseen tarvittavat toimet saadaan alulle.

Johtajat, jotka onnistuvat erinomaisesti organisaation haltuunotossa Johtajat, jotka ottavat organisaation haltuun hitaammin
  • Omaavat tai hankkivat nopeasti erittäin monipuolista tietoa toimialasta. Osaavat erottaa, mikä on tärkeää ja mikä ei.
  • Tunnistavat ja kehittävät suhteita avainhenkilöihin. Käsittelevät taitavasti kilpailijoita ja edeltäjiä. Verkostoituvat organisaatiossa ja näyttävät olevansa tiimipelaajia.
  • Tietävät kuinka yhdistää useat asiat ja haasteet yhdeksi innostavaksi visioksi. Motivoivat henkilöstöä.
  • Viestivät keskijohdolle strategiasta ja johtamistyylistä.
  • Heillä on kokemusta johtajanvaihdosprosessista. Heillä on itseluottamusta ja luottamusta. He osaavat mitata edistystä ja asioiden kehittymistä.
 

  • Tulevat usein vieraalta toimialalta ja heiltä vie liian pitkään oppia ymmärtämään uutta liiketoimintaa.
  • Keskittyvät liikaa erilaisten tehtävien hoitamiseen ja laiminlyövät luottamussuhteen rakentamisen organisaation henkilöstöön. Yleensä miettivät asioita mieluummin itsenäisesti kuin muiden kanssa.
  • Vievät eteenpäin liian montaa asiaa samanaikaisesti ilman selkeää ja ymmärrettävää strategiaa. Keskittyvät liikaa heikkojen kohtien poistamisen.
  • Hyväksyvät itseen kohdistuvat epäselvät odotukset.
  • Ovat liian helposti yllätettävissä. Keskittyvät liikaa muutoksiin eivätkä huomioi toiminnassaan henkilöstön jatkuvuuden ja turvallisuuden tarvetta.

Pidä huolta siitä, että sinulla on käytössäsi toimintatapa, jotta kuulet näkemyksiä laajasti ja nopeutat omaa perehtymistäsi. Otat valtavan riskin, jos kuuntelet ainoastaan lähipiiriä, kuten esimerkiksi johtoryhmää tai hallituksen jäseniä.

Lisää aiheesta