Strategian päivittämisessä dialogisuus on valttia

Strategian päivittämisessä dialogisuus on valttia

Dialoginen strategiatyö ulottuu arjen tasolle

Strategian viemisessä käytäntöön esteiksi nousevat usein arkirutiinit ja kiire. Molemmat asiat kertovat etäisyyksistä – strategioiden etäisyyden arjesta sekä johdon ja henkilöstön maailmojen kohtaamattomuudesta.

Dialogisuuden avulla vältetään muutoksen sudenkuopat. Olemme tunnistaneet neljä vaihetta, joissa henkilöstön ja joissain tapauksissa myös sidosryhmien mukaantulo parantaa ja nopeuttaa strategiatyötä.

  1. Strategiatyön suunnittelu/päivitys
  2. Strategian toimeenpano
  3. Strategiatyön toteutumisen arviointi
  4. Nykyisen strategian haastaminen ja perusoletusten testaaminen

Etsi vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

Miten saada esiin muutoksen merkit? Miten saada henkilöstö sitoutumaan päätöksiin?

Kun asioita suunnitellaan yhdessä, käytännön toteutus helpottuu. Ihmiset saadaan sitoutumaan yhdessä tekemällä ja erityisesti yhdessä ajattelemalla.

Saavatko strategian päälinjat hyväksynnän? Missä organisaation sisältä löytyvät kipupisteet, mistä uutta potentiaalia, missä muutosvalmiutta? Olemmeko tekemässä oikeaksi koettuja asioita?

Strategian menestyksekkään jalkautuksen ydin on tehdä siitä helposti ymmärrettävä ja viestiä se henkilöstölle. Vastavuoroisuus on tärkeää. Viestin välittämisen lisäksi tarvitaan palautetta, jota yritysjohto pystyy hyödyntämään muiden toimenpiteiden sisällön suunnittelemisessa henkilöstöstä.

Kuinka hyvin strategian jalkauttamisessa on onnistuttu? Missä vaiheessa ollaan missäkin yksikössä?

Henkilöstöltä saadun palautteen perusteella voidaan päätellä, kuinka hyvin tieto on muuttunut toiminnaksi. Johto saa tiedon siitä, mihin asioihin pitää keskittyä ja mitkä voidaan jättää vähemmälle huomiolle.

Entä kuinka saada strategia elämään nopeasti muuttuvassa ajassa?

Epäjatkuvuuskohtien tunnistaminen ennakkoon lisää joustavuutta. Viisas johto valjastaa koko organisaation ja tärkeimmät sidosryhmänsä katsomaan tulevaisuuteen – sen uhkiin ja mahdollisuuksiin.

Lisää aiheesta